Fepeval apel·la a la col·laboració públic privada per a desenvolupar una cultura de gestió de qualitat de les àrees empresarials

Fepeval apel·la a la col·laboració públic privada per a desenvolupar una cultura de gestió de qualitat de les àrees empresarials

Compartir

La Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana organitza un Webinar en el qual es presenten les conclusions del seu I Congrés d’Àrees Industrials.

La Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana, FEPEVAL, ha celebrat hui un webinar a través del Hub Empresa de Banc Sabadell per a presentar les conclusions de l’I Congrés d’àrees industrials de la Comunitat Valenciana. Aquesta trobada va tindre lloc en 2019, al Parc Tecnològic de Paterna, amb el suport de la Conselleria d’Economia Sostenible i Sectors Productius, Comerç i Ocupació i IVACE, comptant amb una àmplia presència de representants polítics i gestors d’àrees empresarials arribats de la Comunitat Valenciana i diferents regions del territori nacional.

L’acte ha estat inaugurat pel conseller d’Economia, Rafael Climent, qui ha destacat el “important paper que desenvolupen les àrees industrials en la recuperació d’econòmica” i ha aprofitat per a anunciar que la Generalitat recuperarà en 2021 les ajudes a les àrees empresarials, a través de subvencions de l’IVACE que es van veure cancel·lades enguany. Climent va detallar que el criteri de població serà molt important per a la distribució d’aquestes ajudes. Atés que en el moment en què es va desenvolupar amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament de la LLEI 14/2018, de 5 de juny, de la Generalitat, de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, bona part de les conclusions tenen a veure amb la seua posada en marxa i desenvolupament.

Per a Santiago Salvador, president de Fepeval, “la Llei és un magnífic instrument per a desenvolupar per fi una cultura de la gestió de qualitat de les nostres àrees industrials” i va animar a les associacions empresarials a aprofitar-la i traure-li el màxim partit. Perquè això siga possible es requereix de la col·laboració públic privada, la necessitat de la qual va ser una de les principals conclusions del congrés. “La gestió d’una àrea industrial és tasca de dues: l’ajuntament i les empreses”, va reiterar Santiago Salvador, qui va agrair a totes les persones que van fer possible el desenvolupament del Congrés des de patrocinadors a ponents i més de 200 assistents.

El Webinar ha permés compartir interessants bones pràctiques tant de gestors d’àrees industrials, com dels ajuntaments més avançats en la gestió d’àrees industrials, experiències provades tant en la Comunitat Valenciana, com de la resta de l’estat espanyol. En aquest sentit es destaca el paper d’Ajuntaments com Riba-roja de Túria, Ibi, Elx o Paterna que aposten per les seues àrees industrials retornant així una part dels ingressos que generen les empreses allí assentades, una pràctica que, per desgràcia, no està estesa tant com es deguera en la major part de municipis.

També s’ha posat de manifest amb les conclusions del Congrés la importància crítica de comptar amb entitats gestores professionals al capdavant dels parcs empresarials. Això redunda en l’arribada de més inversions, serveis de valor afegit i en la creació d’un vertader interlocutor davant l’administració que pose sobre la taula les necessitats dels polígons. Per això, es torna a posar èmfasi en la importància de desenvolupar la Llei d’Àrees Industrials i en particular de potenciar la creació d’Entitats de Gestió i Modernització, el primer exemple de la qual a Espanya va ser Parc Tecnològic Paterna. L’ajuda per a la creació de noves EGM és una de les reivindicacions que es fa a les administracions públiques des de Fepeval.

La necessitat de realitzar una correcta planificació per al desenvolupament del sòl industrial de qualitat que permeta afavorir el creixement econòmic, l’aplicació de criteris d’economia digital, circular i sostenible, amb plans de mobilitat sostenible, millora en el sistema de recollida selectiva de residus, la signatura de convenis de col·laboració entre les associacions empresarials i ajuntaments per a impulsar la col·laboració públic privada, de manera que es puguen desenvolupar accions de millora de l’entorn de l’àrea industrial com l’asfaltat de vials, manteniment lluminàries, conservació de zones verdes o senyalització, són unes altres de les qüestions apuntades. Es considera indiscutible que “les indústries se situen en un espai, els parcs empresarials, que han de tindre l’adequada qualitat, tant en infraestructures comunes, com en serveis de valor afegit”.

Una de les bones pràctiques apuntades és el desenvolupament d’eines de gestió per a les àrees industrials i espais productius, com és el cas de la qual s’ha implantat en diferents àrees i ajuntaments de la Comunitat Valenciana a través de Fepeval i que permet centralitzar i recaptar tota la informació de les empreses allotjades en aquests espais, amb una cartografia pròpia de l’àrea industrial i la seua gestió basada en una tecnologia que aplica la intel·ligència artificial i els sistemes d’informació geogràfica industrial (GIS).

Una altra de les conclusions obtingudes durant el desenvolupament del Congrés és que una àrea empresarial ben gestionada i amb molt bones infraestructures i serveis multiplicarà el valor de l’actiu immobiliari i a augmentar la competitivitat de l’empresa.

El fet que la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia siguen les úniques comunitats amb legislació autonòmica per a la millora de la gestió i modernització d’àrees empresarials posa de manifest que “fa falta legislació nacional en aquests àmbits com en el seu moment va fer falta una Llei de Propietat Horitzontal”, tal com es va subratllar en el Congrés.

La Secretària Autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Rebeca Torró, ha realitzat la clausura d’aquesta trobada, recordant la importància de la Llei d’Àrees industrials i la creació de EGM. Per a això ha apel·lat a la “coordinació entre Gerències d’Àrees Empresarials i tècnics municipals a fi de fomentar una vertadera col·laboració públic-privada que permeta la modernització de les àrees empresarials”.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad