“Rebus sic stantibus” una via per a adaptar-nos a les noves circumstàncies.

“Rebus sic stantibus” una via per a adaptar-nos a les noves circumstàncies.

Compartir

Durant els últims mesos han sigut moltes les restriccions a les quals s’han sotmés molts establiments, botigues, cafeteries, etc.  És una mesura necessària per a frenar la corba de la COVID19,  però al mateix temps i malgrat algunes ajudes, les conseqüències econòmiques directes per als propietaris són aclaparadores, negocis que a vegades es veuen abocats al tancament.  “Un dels contractes que pot negociar-se és el dels lloguers” comenta Elena Zaporta del despatx Aliter Abogados.

València, 10/12/2020

Què passa si tens problemes per a fer front al lloguer del teu negoci? El més recomanable en aquest cas és arribar a un acord amb el teu arrendador, per a exposar-li la situació actual i intentar arribar a un acord -temporal- que beneficie a totes dues parts.  “En Aliter Abogados -apunta Jaime Igual-  podem realitzar aquest tràmit per tu a través dels nostres mediadors”. Coneixes la clàusula “rebus sic stantibus? Deixa’ns explicar-te una mica més en el següent article.

En què consisteix la clàusula “rebus sic stantibus”?

És una adaptació dels contractes que enfront de circumstàncies extraordinàries i imprevistes que introdueixen un desequilibri important en un contracte, tornant-se les seues obligacions extraordinàriament costoses per als obligats al pagament. “El desitjable és intentar la supervivència dels contractes perquè això beneficia a totes dues parts, sobretot en temps de crisis. Pel que una rebaixa del pagament de la renda o una suspensió del contracte durant un temps, poden ser mesures bones fins i tot en el pla social: reduir la morositat, lluitar contra la desocupació, minimitzar pèrdues” aporta Zaporta.

En moltes ocasions, una rebaixa del lloguer dels nostres negocis pot ser una solució per a solucionar -en certa manera- la brusca reducció dels seus ingressos. “És important que existisca bona voluntat per totes dues parts, però pot donar-se el cas que tal acorde no tire avant; per això en Aliter Abogados posem a la disposició dels nostres clients als nostres mediadors per a intervindre per ells davant els arrendadors i en el cas de no arribar a un acord, procedir a realitzar una reclamació judicial formal: apel·lant a la rebus sic stantibus” apunta Jaime Igual, també lletrat del despatx d’advocats valencià. I és que, en els casos en els quals el propietari es nega a realitzar un ajust en el preu del lloguer, i l’inquilí no pot fer front al pagament íntegre d’aquest, es pot intentar reclamar de manera judicial abans els tribunals.

“La rebus sic stantibus ha d’entendre’s com una via per a adaptar-nos a les noves circumstàncies” recalca Jaime Igual, lletrat especialitzat en Dret Mercantil i Societari de Aliter Abogados. “En primera instància aconsellem que els nostres mediadors negocien amb els propietaris dels immobles per a arribar a un acord (sempre deixant-lo per escrit de manera formal) que afavorisca a totes dues parts, i, com hem esmentat, en el cas que no s’aconseguisca acord es tramitarà per via judicial (com qualsevol altre procediment ordinari en el qual s’haurà de comptar amb un advocat i un procurador) I és que, aquesta clàusula ha de ser entesa com una taula de salvació per a molts negocis durant la crisi actual que ha sigut causada per una alteració extraordinària i imprevisible com és aquesta pandèmia provocada pel Coronavirus” apunta l’advocat.

Quant als requisits que els Tribunals han acceptat per a modificar els contractes donant-nos suport en la clàusula “rebus sic stantibus” tenim els següents que han de ser apreciats en el seu conjunt:

Situació excepcional, com l’actual.
Estar davant un contracte de lloguer de llarga duració.
No ha d’haver-hi oportunisme.

Catalunya, regula oficialment la “rebus sic stantibus”

Catalunya ha sigut la primera Comunitat Autònoma que ha regulat de manera oficial la rebaixa dels lloguers de locals amb la finalitat d’evitar la necessitat d’acudir a judici; per norma s’ha aprovat que l’import del lloguer per als establiments que romanguen tancats, pel compliment de les mesures per a frenar la propagació de la COVID19, veuran rebaixats un 50% els seus lloguers. A més, la nova regulació també contempla que les activitats parcialment restringides també poden gaudir d’aquesta rebaixa del 50% de la part reduïda per a l’explotació de l’activitat.

“Des de Aliter Abogados animem a tots els empresaris a revisar els seus contractes de lloguer ha realitzar una auditoria interna de l’empresa; d’aquesta manera els contractants poden arribar a un acord per a suavitzar la posició del qual intenta complir amb els seus pagaments i no pot; sempre apel·lant a la bona voluntat i sense oportunismes” aporta Elena Zaporta. Per això, és recomanable assessorar-se amb advocats professionals en aquesta matèria perquè ens expliquen i estudien les alternatives possibles per a una bona continuïtat del contracte existent entre totes dues parts. “La “rebus sic stantibus” ha d’entendre’s com una via per a adaptar-nos a les noves circumstàncies, és recomanable assessorar-se amb advocats que coneguen la matèria perquè ens expliquen i estudien les alternatives de cada cas que tornen a fer viable el contracte i introduïsquen un baló d’oxigen en l’economia en general” apunta Zaporta. La “rebus sic stantibus” es presenta com una opció més per a intentar salvaguardar la continuïtat de molts negocis.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad