Les empreses de les àrees industrials milloren les seues situació en relació a la crisi del Covid-19, respecte a l’esperat el mes d’abril passat

Les empreses de les àrees industrials milloren les seues situació en relació a la crisi del Covid-19, respecte a l’esperat el mes d’abril passat

Compartir

Els empresaris estimen ara una una reducció de la  facturació entorn del 15%, mentre que la reducció de plantilla es quantifica entorn del 7%

La segona enquesta realitzada per FEPEVAL amb la col·laboració de l’IVACE i KPI Controllers, sobre els efectes de la pandèmia del Covid-19 en les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, ofereix una situació bastant menys perjudicial a la qual ells mateix auguraven a mitjan mes d’abril, quan es va prémer per primera vegada la seua opinió, en un dels moments més crítics de la pandèmia.

Com a conclusions principals cal assenyalar que, si bé en l’enquesta realitzada el mes d’abril es preveia una caiguda de la facturació en un 52%, en la realitzada fa unes setmanes la xifra ha baixat 11’7%. En relació amb l’ocupació, en la primera es preveia una caiguda de plantilla d’un 15%, xifra que s’ha reduït ara a un 7’2%. Aquests resultats són semblants a les estimacions donades per l’OCDE o pel Banc d’Espanya.

Quant a les mesures a aplicar, per a capejar aquest advers context provocat per la crisi sanitària i econòmica, els empresaris assenyalen com a principals mesures la millora dels processos per a augmentar la productivitat, la transformació digital (més enllà del teletreball que preocupava a l’abril) i el desenvolupament de nous productes i serveis, amb la finalitat de diversificar la producció.

Preguntats en quina part de l’activitat empresarial s’ha rebut un major impacte, els empresaris assenyalen les futures inversions, rendibilitat i liquiditat de les empreses com les més perjudicades, mentre que no s’ha produït un mal tan gran com s’esperava quant a impagaments i productivitat de les plantilles.

D’altra banda, s’ha aprofitat l’enquesta per a conéixer el grau de coneixement i acceptació en relació a dues qüestions considerades de summa importància per a Fepeval com són les Entitats de Gestió i Modernització, EGM, i les Comunitats Energètiques Locals.

El 61% dels enquestats desconeixen encara què és una EGM, la nova figura jurídica associada a la Llei 14/2018 d’Àrees Industrials, enfront del 39% que sí que ho coneixen. No obstant això, cal assenyalar que, una vegada conegut per l’explicació oferida en la mateixa enquesta, hi ha una tendència a incorporar-se a les mateixes de més d’un 90%, donant-li una gran importància a aspectes associats a les EGM com puguen ser els serveis de valor afegit, la col·laboració públic-privada, l’economia circular, els plans d’emergència, bones connexions de banda ampla o la participació de totes les empreses en la gestió de l’àrea industrial.

Respecte a les Comunitats Energètiques Locals, CEL, el 82% de les empreses no les coneixen, i una vegada informats d’aquestes, només el 29% participaria clarament i més del 60% té dubtes. Aquelles empreses que sí que mostren interés ho fan principalment per l’atractiu dels beneficis mediambientals i econòmics.

Pel que respecta a l’enquesta en si mateixa, cal assenyalar que han participat en la mateixa al voltant de 350 empreses, sent les més predominants les de la indústria Manufacturera, Altres Serveis i Comerç a l’engròs. Respecte a l’anterior enquesta, ha baixat la presència d’empreses industrials, malgrat ser predominants, especialment del sector metall-mecànic i agroalimentari. El perfil de l’empresa que ha participat és majoritàriament aquella que factura entre 100.000 euros i 2 milions d’euros, amb una plantilla d’entre 1 i 25 treballadors.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad