La presència de treballadors en les àrees empresarials es redueix entre el 20 i 50% en la primera setmana de confinament pel Covid

La presència de treballadors en les àrees empresarials es redueix entre el 20 i 50% en la primera setmana de confinament pel Covid

Compartir

Ateses les impressions de diferents gerents d’àrees empresarials membres de FEPEVAL, els polígons de la Comunitat Valenciana mantenen amb “relativa normalitat” l’activitat industrial i tracten de superar els impediments generats pel Covid-19, adaptant-se sempre a les recomanacions que els arriben des de les diferents administracions públiques.

Depenent de la mena d’activitat empresarial, la reducció del nombre de treballadors que han acudit al seu lloc de treball s’aprecia en major o menor mesura. En àrees empresarials com a Font del Gerro, Moncada o Polígon del Mediterrani s’estima menor al 20%, mentre que en La Reva a Riba-roja de Túria, Les Talaies a Alacant o l’Associació d’Empresaris de La Safor parlen d’un descens del 25-30%. D’altra banda, a Paterna Parc Tecnològic o Elx Parc Empresarial s’estima en més del 50%. Cal tindre en compte que les empreses, en la mesura que siga possible, han optat per la fórmula de teletreball i que el tancament de botigues, bars, restaurants, així com la suspensió de reunions i visites de comercials als seus clients tenen un gran efecte en la reducció del trànsit de vehicles. Com a tònica general, en àrees empresarials amb predomini de serveis, s’opta pel teletreball, sent això més complicat o impossible en aquelles amb predomini de la logística, industrial o manufactureres.

El president de FEPEVAL, Santiago Salvador, indica que “les empreses s’estan adaptant a les circumstàncies de manera admirable i amb un gran esforç. Des de FEPEVAL estem en plena coordinació amb els gerents de les àrees empresarials, que col·laboren unes amb altres en la transmissió d’informació d’interés i bones pràctiques que redunden en les empreses”. Igualment afig Salvador que “estem a la disposició de les administracions públiques per a secundar quantes accions siguen necessàries i aportar el que siga a la nostra mà per a atallar el Covid-19. És moment de donar-nos suport els uns als altres”.

En la jornada de hui no s’han produït controls d’accés de treballadors a les àrees empresarials, però des de FEPEVAL s’ha enviat un model de certificat perquè els empresaris puguen acreditar als seus treballadors, als quals se’ls podrà demanar aquesta documentació quan acudisquen a les seues empreses. D’altra banda, també de manera general, les àrees empresarials que tenen vigilància privada han posat aquest servei en coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i estan a la seua disposició.

A Alacant, Vicente Seguí, gerent del P.I. Les Talaies, indicava que “atés el trànsit de vehicles, hui s’ha notat una reducció del 25% en l’afluència de treballadors. Les empreses han obert amb restriccions al públic i a poc a poc optaran pel teletreball en major mesura, però encara s’estan organitzant per a això”. Afig Seguí que “des de l’Associació d’empresaris “també hem pres mesures i l’atenció és, sobretot, telefònica: transmetem la informació que hem d’entenem pot ser d’interés per als empresaris”. Raquel *Rosique, gerent d’Elx Parc Empresarial, considera que “estem vivint aquesta primera jornada amb certa incertesa. Les empreses que tenen producció han obert i es treballa amb certa normalitat, però totes han restringit l’accés a les seues instal·lacions, exclusivament als treballadors”. D’altra banda, apunta que “el personal comercial i d’administració o tot aquell que no cal que acudisca, treballa des de casa”. Estimen des d’aquesta entitat “un descens dràstic de la circulació de vehicles, podem estar parlant d’un 50%” i afigen que s’aprecia la “disminució de *trailers circulant i l’absència d’un important volum de trànsit indirecte que es desenvolupa habitualment”. Afig *Rosique que “hi ha empreses que ja van avançar les seues mesures al divendres i unes altres estan reaccionant als esdeveniments que s’han precipitat durant el cap de setmana”.

A la província de València, Carlos Peinado, gerent de l’Associació d’Empresaris La Reva de Riba-roja de Túria apunta que “en un polígon en el qual comptem amb gran quantitat d’empreses dedicades a la logística hem notat que, excepte excepcions, es manté l’activitat encara que amb una important reducció del nombre de vehicles de l’entorn del 25%”. Peinado considera que “les empreses aposten pel teletreball i també per organitzar torns, però per a molts és incompatible amb l’activitat logística”. Joaquín Ballester, gerent de Asivalco – Font del Gerro, apunta que “no hem detectat moltes empreses tancades, però sí un descens del 20% quant a l’accés de vehicles. Els dilluns, especialment, solen produir-se cues de vehicles en hores punta i hui no n’hi ha hagut”. Per part seua, Manuela Pedraza, gerent de la EGM Paterna Parc Tecnològic, indica que “per les dades que tenim a penes el 40% està treballant presencialment i la majoria de les empreses ha optat pel teletreball, tractant de reduir al màxim la densitat de treballadors per empresa”. Ana Pardo, gerent de AUPIM, Polígon del Mediterrani, indica que “excepte excepcions totes les empreses mantenen l’activitat i, encara que s’aprecia una reducció del moviment de vehicles, es manté el de camions, que és un indicador important d’activitat”. Afig que “sabem d’empreses que han aconseguit reduir la presència de treballadors fins a un 80% però són poques perquè això no és possible en moltes altres, per la mena de labor que desenvolupen”. José Ortolá, de AES La Safor, parla de “normalitat al 70% en l’activitat de les empreses encara que en el sector agroalimentari comencen a estar preocupats perquè necessiten materials bàsics perquè els seus treballadors estiguen protegits i depenen del fet que els proveïdors els entreguen a temps”. *Ortola afig que “desgraciadament el teletreball no és una opció per a moltes de les empreses de la comarca, només per a una minoria”. Finalment Diego Romá, com a gerent de AEMON, Moncada, Alfara del Patriarca, Nàquera i Bétera, va considerar que en aquestes àrees industrials es dóna una situació de “relativa normalitat en l’activitat de les empreses, encara que és cert que s’aprecia certa disminució del trànsit atribuïble a factors com el teletreball i al tancament de bars i restaurants”.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad