Les empreses de les àrees industrials van veure reduïda la seua facturació entorn del 50% per l’impacte del Covid-19

Les empreses de les àrees industrials van veure reduïda la seua facturació entorn del 50% per l’impacte del Covid-19

Compartir

DESCARREGA L’INFORME: Perspectivas económicas ante el COVID-19 – INFORME GENERAL (2)

Segons l’enquesta realitzada per FEPEVAL a 797 empreses de la Comunitat, la majoria pimes i microempreses, l’impacte econòmic de la crisi provocada pel COVID-19 ha suposat efectes importants. Els empresaris van estimar una reducció de la facturació entorn del 50%, més del triple del que ho faran les plantilles, la minoració de les quals van estimar en un 15%.

La Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana, FEPEVAL, a través del seu president, Santiago Salvador, ha presentat hui l’informe de l’enquesta sobre l’impacte de Covid-19 realitzada a un total de 797 empreses pertanyents a 34 associacions empresarials que formen part de la Federació. Les empreses Segurinter i KPI Controllers s’han ocupat del desenvolupament i diagnòstic de l’enquesta, mentre que Banc Sabadell ha posat a disposició la seua Hub Empresarial per a la presentació. L’acte ha sigut presentat pel Conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, qui ha agraït la labor desenvolupada per *FEPEVAL per a fer una radiografia dels efectes del COVID-19. Javier Escobar, soci director de KPI Controllers, i Fran Izquierdo, director de divisió de Consultoria de Segurinter han donat a conéixer els principals detalls de l’informe.

Cal tindre en compte que l’enquesta es va realitzar entre el 20 d’abril i el 6 de maig, moment en el qual es van desenvolupar les mesures més restrictives de l’Estat d’Alarma, per la qual cosa les empreses amb serveis no essencials es trobaven en aqueix moment amb part de la seua activitat paralitzada o fins i tot tancades.

La percepció sobre l’impacte del Covid-19 sobre la facturació es considerava molt important segons l’estimació feta pels enquestats. En el moment de la seua realització, el 70% de les empreses van indicar estar patint una reducció de la facturació per damunt del 50% respecte a l’exercici anterior. Un 45% de les empreses augmentaven aqueixa estimació fins al 75%. Per als empresaris, la caiguda dels ingressos en les empreses associades a FEPEVAL es produeix per motius diversos com la falta de demanda (45%), seguida de la impossibilitat de realitzar l’activitat (24%), el tancament per obligació legal (23%) i la falta de subministraments (8%).

Sobre l’impacte en les plantilles, els enquestats indicaven que intentarien mantindre als treballadors malgrat patir una forta baixada en la seua facturació. En aquest sentit, la reducció de plantilles és menor que el que pateix la facturació. Un 44% apunta que no realitzaria ajust de plantilla, mentre que un 29% ajustaria entre el 10 i el 25%. En el sector terciari és on s’observen majors reduccions, tant de facturació, com de plantilla, destacant com les més perjudicades totes les activitats relacionades amb l’hostaleria.

Les principals mesures posades en marxa per les entitats per a compensar l’efecte negatiu d’aquesta crisi se centren en la reducció de l’activitat (30%). Destaquen mesures com la disminució de la plantilla (18%) i ERTEs (30%). La negociació amb la plantilla quant a ajustos de jornada (18%), teletreball (29%), gaudi de vacances (17%) o fins i tot el cessament temporal (10%) o definitiu de l’activitat, són altres alternatives utilitzades en menor mesura (0,38%). Quasi el 80% dels enquestats van afirmar mantindre la seua activitat empresarial; un 47% de manera parcial i un 32% totalment. No obstant això, un 21% havien hagut de paralitzar la seua activitat davant la situació en el moment de la realització de l’enquesta.

Respecte a la valoració de les mesures preses pel Govern, el 78% les valorava negativa o molt negativament, mentre el 13% mantenia una valoració positiva o molt positiva. A l’hora de valorar possibles mesures del Govern, es conclou que quasi tots els enquestats li donen moltíssima importància al fet que no s’augmenten imposats (65%) i al fet que s’agiliten pagaments pendents de l’Administració dirigits a les empreses (57%).

El 53% de les empreses que han participat en l’enquesta no havien sol·licitat finançament amb avals de l’Estat. Del 47% que sí que ho va fer, un 15% la va rebre per l’import sol·licitat, el 12% no la va rebre, un 10% va haver d’aportar garanties addicionals i un altre 6% va haver d’adquirir altres productes annexos a la tramitació, mentre un 6% la va rebre però no per l’import sol·licitat.

Atenent la seua facturació destaquen les microempreses, amb més del 60% del pes total de l’enquesta. Les petites i mitjanes empreses aconsegueixen el 30%, mentre que les grans empreses queden reduïdes a xicotets percentatges. Atés el nombre d’empleats també demostra el predomini de les microempreses, amb al voltant del 53% de les empreses per davall de 10 empleats. Les PIMES també representen un pes important, encara que en menor mesura (45% sobre el total).

Existeixen determinades obligacions de pagament sobre les quals els enquestats apunten sentir-se “molt preocupats” o “extremadament preocupats” per a poder afrontar-les, sent aquest el cas de les quotes de la Seguretat Social (61%), pagament d’impostos (61%), sous i salaris (58%), pagament a proveïdors (44%) i préstecs financers (43%).

Els productes de protecció que més demandaven els empresaris en el moment en què es va realitzar l’enquesta són el pack de màscares, guants i gel hidroalcohólico. Molts també sol·licitaven ulleres o mampares protectores, sobretot, per a l’atenció al client. El 77% dels enquestats *manifiestó haver tingut problemes de proveïment a l’hora d’aconseguir els seus productes de protecció.

Les quatre mesures que majoritàriament les empreses demandaven al Govern per a ajudar-los a afrontar les conseqüències del COVID-19 estan relacionades amb l’ajornament o eliminació temporal del pagament d’impostos o cotitzacions socials, el suport específic a PIMES o autònoms mitjançant subvencions o injeccions de liquiditat. També sol·licitaven la flexibilitat a l’empresari amb la temporalitat dels ERTEs. Altres mesures apuntades van ser la suspensió temporal de convenis col·lectius i sectorials, distribució de material sanitari i de protecció per al personal, etc.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad