La Federació de Parcs Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) va celebrar ahir una reunió amb Manuel Illueca, president de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), amb l’objectiu d’analitzar la situa-ción de les empreses afectades per la dana i explorar mecanismes de finançament que permeten el seu recu-peración en les millors condicions possibles.
A la reunió, desenvolupada en un format híbrid presencial i en línia, van assistir el president de FEPEVAL, Diego Romá, juntament amb els vicepresidents de Castelló i València, Marcial Diago i Toni Alagarda, a més de representants d’àrees empresarials de municipis greument afectats, com Riba-roja, Paiporta, Catarroja i Quart de Poblet. Durant la trobada, es va exposar la difícil situació que travessen més de 54 parcs empresarials a causa dels danys provocats per la dana, la qual cosa ha generat incertesa en l’activitat productiva de moltes empreses.
Des de FEPEVAL es va subratllar la urgència de comptar amb suport financer per a garantir la recuperació de les empreses. Es va informar de les diverses modalitats de finançament i avals disponibles, amb especial èmfasi en la necessitat d’actuar per a garantir la liquiditat empresarial. Es va insistir en la importància que el Consorci de Compensació d’Assegurances agilitze la confirmació de danys per a facilitar la sol·licitud d’acomptes bancaris.
Manuel Illueca, per part seua, va reafirmar el compromís de l’ICO amb la recuperació empresarial, destaquen-do que l’esquema de finançament amb aval de l’Estat que està desplegant l’ICO en col·laboració amb les entitats financeres proporciona suport i condicions favorables a les empreses afectades.
El president de l’ICO va assenyalar que la Línia d’Avals DANA, dotada amb 5.000 milions d’euros, té com a objectiu que les empreses puguen disposar de la liquiditat que necessiten, afavorint l’accés a major volum de finançament de la qual podrien obtindre en les circumstàncies actuals i en millors condicions, ja que l’aval que concedeix l’Estat és gratuït i l’empresa no ha d’assumir nin-gún cost addicional per comptar amb aquesta garantia.
La Línia incorpora dues modalitats per a les empreses afectades per la DANA:
– Acompte d’indemnitzacions/ajudes: aquesta opció facilita que autònoms i empreses puguen ac-cedir a finançament com a acompte de les indemnitzacions o ajudes que tinguen sol·licitades. El banc, una vegada analitzada l’operació, li atorgarà el finançament i quan l’afectat cobre la indemnització/ajuda la destinarà a amortitzar el préstec. D’aquesta manera, les empreses poden comptar amb la liquiditat que necessiten de manera immediata per a reprendre la seua activitat.
– Modalitat reactivació de la capacitat productiva de les empreses: aquesta modalitat permet als autònoms i empreses sol·licitar finançament tant per a circulant com per a inversió, la qual cosa in-cidirá en la renovació i augment de la capacitat productiva. El volum de finançament pot arribar fins a 12,5 milions d’euros per empresa.
Els terminis d’amortització dels préstecs són de cinc anys en el cas del finançament de circulant i de set anys per a inversió, arribant fins a deu anys en el cas d’empreses del sec-tor agrícola. Les operacions tenen un període de manca inicial de dotze mesos, la qual cosa alleuja la càrrega financera de les empreses afavorint la seua recuperació.
L’aval en aquesta modalitat també és gratuït, la qual cosa propícia que els bancs puguen atorgar els préstecs en les millors condicions.
El president de l’ICO va explicar que la modalitat de “Reactivació de la capacitat productiva de les em-preses” compta amb un tram de 240 milions d’euros d’avals, que mobilitzaran 300 milions d’euros en finançament, en el qual tipus d’interés que puguen aplicar les entitats financeres està bonificat per la Secretaria d’Estat de Comerç. Amb aquesta subvenció la Secretaria d’Estat assumeix el cost del tipus d’interés i l’operació serà al 0% per a l’empresa. Els autònoms poden sol·licitar finançament en aquest tram bonificat per a finançar inversió i circulant. En el cas de les pimes poden finançar cir-culante.
Malgrat ser conscients de les dificultats i que queda un llarg camí per davant, FEPEVAL i l’ICO van coincidir en la necessitat d’actuar amb rapidesa i eficàcia per a garantir que les empreses afectades puguen reprendre la seua activitat en condicions òptimes. Des de la Federació es continuarà treballant perquè les solucions financeres siguen accessibles i eficaces per a tots els empresaris de la Comunitat Va-lenciana i en particular per als afectats per la dana.